העין האנושית חולקת מספר קווי דמיון וסקולריים ועצביים למוח, ולפיכך, נמצא שהעיניים שלנו מציעות צוהר ישיר לפתולוגיה של המוח. המאפיינים הייחודיים של העיניים שלנו מאפשרים להן להיות סמן ביולוגי במחיר סביר יחסית למחלת אלצהיימר (AD) ומחלות אחרות של המוח.
נכון לעכשיו, האבחנה של AD אפשרית רק לאחר שהמטופלים מתחילים להראות אובדן קוגניטיבי מוקדם. אבחנה רשמית מתבצעת באמצעות בדיקות מצב קוגניטיביות או נפשיות, אך ניתן לאשר את האבחנה רק לאחר בדיקת המוח שלאחר המוות.
סמנים ביולוגיים מבוססים היטב עבור AD בשימוש כיום כוללים את Aβ-42, T-tau ו-p-tau שנמצאים בנוזל השדרה, ו-fluorodeoxyglucose ו-Pittsburg Compound B הנמצאים במוח. למרות שסמנים ביולוגיים אלה חיוניים לניטור AD, היישום הנרחב של סמנים ביולוגיים אלה הוא עדיין אתגר.
סמנים ביולוגיים חזותיים עבור AD
חולי אלצהיימר מדווחים בדרך כלל על תסמינים חזותיים. וזה עודד מדענים לחפש סמנים ביולוגיים עיניים פוטנציאליים ל-AD. מחקרים הראו שתסמינים חזותיים מסוימים יכולים להוות אינדיקציה להתפרצות דמנציה. כמו גם להתפתחות של פלאקים סניליים באזורי הראייה במוח.
ככל שמתגלים יותר ויותר פרטים על רצף האירועים, כמו גם על השינויים הנוירודגנרטיביים ב-AD, נמצא כי לסמנים ביולוגיים מבניים ברשתית יש פוטנציאל לסייע באבחון מוקדם של AD. בעיות כלי דם נפוצות המדווחות ב-AD. הן פגיעה במחסום דם-מוח, פגיעה בפינוי Aβ, כיווץ כלי דם, צפיפות כלי דם מופחתת וזרימת דם.
הדמיה ישירה של סימני ההיכר של AD ברשתית יכולה להיות הסמן הביולוגי המבטיח ביותר של AD בגלל הספציפיות שלו עבור AD. עם זאת, יש צורך בעבודה מתמשכת כדי לוודא שרובדי Aβ קיימים ברקמות הרשתית וכי משקעי רשתית אלו מנבאים משקעים מוחיים. בנוסף, נמצא כי VVAD, גרסה חזותית של AD, משפיעה על אנשים צעירים יחסית. חולי VVAD מציגים תסמינים חזותיים בשנות ה-50 או ה-60 לחייהם ובסופו של דבר עוקבים אחר מהלך הירידה הקוגניטיבית הנראית בדרך כלל בחולים עם AD.
סמנים ביולוגיים שאינם רשתית עבור AD כוללים תגובות אישונים כגון גודל אישון ותגובת אישון לאור. תנועות עיניים ממלאות גם תפקיד מכריע. מכיוון שחולי AD מתקשים בקריאה עקב תנועות עיניים לא אופטימליות שנאמר כי קשורות לזיכרון. הוכח כי חולי AD מופיעים עם חביון גבוה יותר במהלך תנועות עיניים רצוניות. ומראים ירידה במהירות תנועת העיניים. הם עלולים גם לא להתקבע או לעקוב אחר מטרה נעה.
מלבד היותם אינדיקטורים מכריעים ומוקדמים למחלות מוחיות, קל לבחון את השינויים החזותיים הללו. מכיוון שהעין נגישה מאוד. והדמיית רשתית היא הליך פשוט. שכולם הופכים סמנים ביולוגיים עיניים לאטרקטיביים מאוד.
מחלות מוח נחקרו במרכז העיניים של דיוק
מחקר שנערך על ידי חוקרים במרכז עיניים של דיוק הגיע למסקנה כזו. ניתן לזהות בקרוב אלצהיימר וסוגים אחרים של מחלות מוח באמצעות בדיקת עיניים בלבד. המחקר ניתח את הרשתית של יותר מ-200 אנשים. כדי למצוא הבדלים פוטנציאליים בין אלה עם וללא מחלת אלצהיימר.
התוצאות הראו שלאנשים עם מוח בריא יש רשת צפופה של כלי דם ברשתית. הנראים במהלך בדיקת עיניים. הרשת המיקרוסקופית של כלי דם הייתה הרבה פחות בולטת אצל אנשים עם מוח לא בריא. או לאלה עם מחלת אלצהיימר.
החוקרים השתמשו בטכנולוגיה לא פולשנית. כלומר אנגיוגרפיה אופטית קוהרנטית טומוגרפיה כדי לצלם תמונות ברזולוציה גבוהה של כלי הדם הזעירים ברשתית. ניתן לראות את הרשתית כהרחבה של המוח. לכן הגיעו למסקנה שההבדלים בצפיפות כלי הדם ברשתית יכולים להעיד על מצב כלי הדם המוחיים. ומכאן לעזור לנו בגילוי מוקדם של פתולוגיה מוחית.
עתיד של סמנים ביולוגיים של AD עיניים
סמנים ביולוגיים עיניים ל-AD, טומנים בחובם הבטחה רבה לזיהוי שינויים ברשתית הקשורים ל-Aβ. שהם מאוד ספציפיים לפתופיזיולוגיה של AD. לגילוי של סמנים עיניים אלה יש פוטנציאל לקדם את ההבנה שלנו לגבי AD במידה ניכרת.
פיתוח סמנים ביולוגיים עיניים צפוי לפתוח דלתות חדשות לגילוי שיטות אבחון וטיפול חדשניות. שיכולות לשפר את איכות החיים של חולים עם מחלת מוח. מחקר עתידי צריך להתמקד באפיקים פוטנציאליים להתקדמות נוספת בתחום זה.