העין היא איבר עדין עם שטח גדול ולח החשוף לסביבה שהופך אותה לרגישה יותר לזיהום אוויר מאשר חלקים אחרים בגוף. עם זאת, תגובת העיניים למזהמים הנישאים באוויר נעה בין חוסר תסמינים כלל לגירוי חמור וכאב כרוני. גם כאשר עדשות מגע נמצאות בשימוש, העיניים עדיין רגישות יותר להשפעות אלו.
הגורמים לזיהום אוויר
חומרת אי הנוחות הנובעת מזיהום אוויר נקבעת על ידי רמות הפחמימנים והתחמוצת החנקן באוויר הסביבה.
הכימיקלים הפחמימניים הידועים במיוחד כגורמים לגירוי כזה כוללים C4 ו-C5 olefins. לפחמימנים עם שרשראות מסועפות יש השפעות חזקות יותר על העיניים בהשוואה לשרשראות ישרות. במיוחד אם השרשרת מכילה כמה קשרים כפולים הרחק מהפחמן הסופי. הגירוי הנגרם על ידי אולפינים גבוה במיוחד בהשוואה לפרפין.
בין תרכובות פנוליות, ציקלוהקסן גורם לגירוי הרב ביותר בהשוואה לבנזן או ציקלוהקסן.
זיהום אוויר מתרחש בעיקר עקב הקרנת פליטת מכוניות. רמה משמעותית של גירוי בעיניים מתרחשת כאשר נחשפים לזיהום אוויר כזה למשך עד ארבע שעות. לתופעה זו יש זמן מחצית חיים של 12 שעות אך אין קשר ברור עם רמות האירוסול, האוזון, פרוקסיאצטיל ניטריט או אלדהיד. גם החומרים המגרים בפליטת מכוניות מוקרנים נשארים ללא שינוי, למרות עליות או ירידה בלחות היחסית (בין 30% ל-80%) או תנודות בטמפרטורה (25 עד 45 מעלות צלזיוס).
הקשר בין זיהום אוויר וגירוי בעיניים
הקשר בין גודל החלקיקים בפליטת מכוניות לבין הופעת גירוי בעיניים נותר לא ברור. עם זאת, חוקר אחד ציין כי מתחת ל-0.2 מיקרון, גירוי נמנע במידה רבה. הוא האמין כי המותג והביצועים של כלי הרכב קובעים את פליטת פחמימנים וחנקן תחמוצת. עם זאת, רמות פחמימנים בודדות תלויות יותר בסוג הדלק המשמש. שני הכימיקלים הללו מייצרים גירוי בעיניים באופן שווה.
אינטראקציות של דו תחמוצת גופרית וטריאוקסיד בריכוזי תת סף עם חלקיקי נתרן כלורי או פחמן שחור משקעים בגרימת גירוי.
מחקר אחר הראה מתאם מסוים בין רמות החמצון באוויר לבין גירוי בעיניים בתקופות מסוימות של השנה. נוכחות של אירוסול מוצעת גם היא גורם קריטי. חומרי חמצון יכולים להתמוסס בסרט הדמעות ולחמצן אותו, ולגרות עוד יותר את הקרום הרירי של העין.
חלק ממזהמי האוויר שנמצאים בדרך כלל בערים מטרופוליניות כוללים:
- פחמן חד חמצני (CO)
- דו תחמוצת החנקן (NO)
- דו תחמוצת הגופרית (SO 2 )
- ארסן, אסבסט, בנזן, עופרת, כלורופלואורופחמנים, חלקיקים ודיוקסין
תסמינים של זיהום אוויר בעין
חלק מהתסמינים הנצפים לעתים קרובות בעקבות חשיפה עיניים לזיהום אוויר כוללים:
- תחושות צריבה ואדמומיות
- הַקפָּדָה
- רִוּוּי
- פְּרִיקָה
- אלרגיה עם גירוד חמור, אדמומיות, הפרשות, נפיחות בעיניים וקושי בפתיחת העיניים
- סיכון מוגבר לזיהומים
- עִקצוּץ
- תחושה עזה
- קשיי ראייה כולל שגיאות שבירה ופגיעה בראיית צבעים
- קטרקט
- סרטן
תסמונת העין היבשה (DES) היא התלונה השכיחה ביותר מבין כל אחד מהתסמינים הללו. כאשר השכיחות של DES גדולה פי שניים בנשים מעל גיל 50. פני העין דלקתיים ויבשים ב-DES, במיוחד כאשר המטופל לובש עדשת מגע. כאשר רמות NO 2 עולות, דלקת הלחמית הופכת למאפיין שכיח.
אנשים שנמצאים בסיכון גבוה במיוחד להשפעות אלו של חשיפה לזיהום אוויר כוללים את אלו שנשארים בחוץ במשך זמן רב.
טיפול בגירוי עיניים
הטיפול בתסמיני העיניים של חשיפה למזהמי אוויר ללא נוכחות של זיהום או אלרגיה הוא פשוט לקרר את העיניים. אפשר על ידי שטיפתן בעדינות במים נקיים, ולאחר מכן מריחת קומפרס קריר.
שימון טיפות עיניים ושימוש במשקפי שמש הם גם אפשרויות מועילות. יש להימנע בעדשות מגע ואיפור עיניים עד להחלמה מלאה של העיניים.