מחקר שנערך לאחרונה על ידי BMJ Open מדווח כי נחירות, ישנוניות בשעות היום, נדודי שינה ומשך שינה עשויים להגביר את הסיכון לגלאוקומה.
מהי גלאוקומה?
ברחבי העולם גלאוקומה נותרה הגורם העיקרי לאובדן ראייה בלתי הפיך. למעלה מ-70 מיליון אנשים המושפעים כיום מגלאוקומה ברחבי העולם. חוקרים מעריכים שעד 2040, מספר זה יעלה ליותר מ-111 מיליון.
גלאוקומה מתעוררת עקב אובדן מתקדם של תאי גנגליון ברשתית (RGCs), במיוחד RGCs רגישים לאור באופן מהותי (ipRGCs). לחץ תוך עיני מוגבר (IOP) הוא גורם סיכון משמעותי לגלאוקומה; לכן, רוב ההתערבויות הטיפוליות מכוונות להפחתת IOP.
בתנוחת שכיבה, כמו בזמן שינה, ה-IOP נמצא לרוב בשיאו. דיווחים קודמים מצביעים על כך שרמות IOP עשויות לעלות ב-4 מ"מ כספית כאשר חולי גלאוקומה עוברים מישיבה לשכיבה.
תצפיות אלו אושרו על ידי מספר דיווחים המעריכים את דפוסי השינה בחולי גלאוקומה. לדוגמה, מחקר אחד מצא כי השכיחות של גלאוקומה הייתה הנמוכה ביותר בקרב אנשים שישנו שבע שעות בכל לילה. והגבוהה ביותר בקרב אלו שישנו פחות משלוש או יותר מ-10 שעות בכל לילה.
בנוסף להשפעת השינה על גלאוקומה, מחקר הראה גם שמחלה זו יכולה להשפיע גם על איכות וכמות השינה בחולים. במיוחד בקרב אלו שחווים צורות חמורות של המחלה. לשם כך דווחה שכיחות גבוהה של הפרעות שינה בחולי גלאוקומה. כאשר השכיחה שבהן היא דום נשימה חסימתי בשינה (OSA).
לגבי המחקר
כדי להבין טוב יותר את ההשפעה של התנהגויות שינה שונות על הסיכון לגלאוקומה, החוקרים גייסו למעלה מ-500,000 אנשים שנרשמו לביובנק של בריטניה למילוי שאלונים. בנוסף, מידע בסיס על המאפיינים הסוציו-דמוגרפיים, אורח החיים והבריאות של המשתתפים נאסף בתחילת המחקר.
אנשים שהתנתקו מהBiobank של בריטניה אובחנו בעבר עם גלאוקומה לפני תחילת המחקר. או עברו בעבר ניתוח גלאוקומה או טיפול לייזר. או שלא סיפקו מידע על דפוסי השינה שלהם לא נכללו במחקר. מתאריך הגיוס הראשוני שלהם, כל משתתפי המחקר היו במעקב. עד לאבחנה של גלאוקומה, מוות, הגירה או 31 במרץ 2021. המוקדם מביניהם.
ממצאי המחקר
לאחר החלת קריטריוני ההדרה, 409,053 אנשים נכללו בניתוח הסופי. הגיל הממוצע בעת הגיוס היה 57 שנים, כאשר 45% מכלל קבוצת המחקר היו גברים.
משך המעקב הממוצע למשתתפי המחקר היה 10.7 שנים, כאשר בשלב זה זוהו 8,690 מקרי גלאוקומה. חולי גלאוקומה היו בסבירות גבוהה יותר להיות מבוגרים יותר, גברים ומעשנים קודמים. כמו כן בעלי היסטוריה של יתר לחץ דם או סוכרת בתחילת המחקר.
למטרות המחקר הנוכחי, משך השינה הקצר הוגדר כפחות משבע שעות ביום. בעוד שמשך השינה הארוך עלה על תשע שעות בכל יום. גם משכי שינה קצרים וגם ארוכים היו קשורים לסיכון מוגבר לגלאוקומה.
יתר על כן, אלה שדיווחו "בדרך כלל", שהייתה רמת החומרה הגבוהה ביותר עבור תסמיני נדודי שינה במחקר זה, היו גם בעלי סיכוי גבוה יותר ללקות בגלאוקומה.
ישנוניות תכופה בשעות היום הייתה קשורה גם לסיכון עודף לגלאוקומה. מעניין לציין שישנוניות בשעות היום הייתה קשורה לגלאוקומה ראשונית פתוחה-זווית (POAG) אך לא לגלאוקומה ראשונית עם סגירת זווית (PACG). ההשפעה של התנהגויות שינה אחרות הייתה דומה בין סוגי הגלאוקומה השונים.
מסקנות
המחקר הנוכחי מדווח כך. אנשים עם הרגלי שינה גרועים, כולל נחירות, ישנוניות בשעות היום, נדודי שינה וכו' היו בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח גלאוקומה. ממצאים אלה מדגישים את החשיבות של התערבות שינה אצל אנשים בסיכון גבוה עם גלאוקומה. וכן את היתרונות של בדיקות עיניים שגרתיות באלה עם הפרעות שינה כרוניות למניעת גלאוקומה.