ילד מתחצף: איך לטפל בילד חסר משמעת וכבוד?

ילד מתחצף

תוכן עניינים

ילד מתחצף הוא התמודדות שהרבה הורים נחשפים אליה במהלך שנותיהם הראשונות כהורים. לא תמיד ההורים יודים כיצד להתנהג ואיך לפנות לילד כזה. במקרים רבים, הילד פשוט זקוק לגישת חינוך שונה. כאן במאמר נדבר על הכל, מהגורמים להתחצפות ועד שיטות טיפול.

למה הילד שלי כועס ולא מכבד?

יש שני חלקים לשאלה הזו – "למה הילד שלך כועס" ו"למה הילד שלך לא מכבד".

על השאלה השנייה קל יותר לענות מאשר על הראשונה.כעס יכול להשפיע על השיפוט ועל התפיסה של מי אחראי לאירועים השליליים. כאשר ילד כועס, יש תחושת וודאות שאתה טועה והתפיסה הזו מקשה עליהם להראות כבוד.

בנוסף, כישורי הוויסות הרגשי של ילדים עדיין בפיתוח. לכן קשה מאוד לילד כועס להתנהג בכבוד. מבוגרים יכולים למצוא את הטיפול בכעס של ילדיהם תמוה, סוחף ומלחיץ. כשהיינו ילדים, לימדו אותנו שלכעוס זה רע, ולעתים קרובות נענשנו או צעקו עלינו על הבעת כעס. מעולם לא לימדו אותנו איך להתמודד עם הכעס שלנו או לבטא אותו כראוי. כתוצאה מכך, לעתים קרובות אנו כועסים בעצמנו כאשר אנו מתמודדים עם כעס של ילד.

נוסף על כך, חוסר הכבוד שמפגינים ילדים בזמנים כאלה מקשה עלינו אפילו יותר לשלוט ברגשות שלנו.

עכשיו, כשאנחנו יודעים מאיפה נובע חוסר הכבוד, בואו נגלה איך אנחנו יכולים להתמודד עם התנהגות הילד הכועס באמצעות גישה מבוססת מדע.

איך להתמודד עם ילד כועס ולא מכבד

1. אל תכעסו

התנהגות חסרת כבוד של ילדים עלולה לעורר את הכעס שלך. אולי מתחשק לך להעניש את ילדך או לצעוק, "איך אתה מעז לדבר אליי ככה!" שימוש בתגובות חסרות כבוד כדי ללמד כבוד רק לעתים רחוקות עובד. מבוגרים גסים יכולים להסלים את העניינים בדיוק כמו שילדים גסים יכולים.

אתה צריך להיות מודל לחיקוי טוב. הראה לילדים כיצד לשמור על קור רוח ומכבד גם במצב מצוקה. כאשר ילד כועס, הוא או היא חווה רגשות גדולים. אם אתה כועס על חוסר כבוד, אתה מתעלם מהרגשות של ילדך תוך שהוא דורש ממנו לטפל ברגשות שלך.

ילדים שאינם יכולים לשלוט בכעסם זקוקים לעזרתנו לשם כך. התמקד בזה ולא בכעס שלנו. לעשות מה שטוב לילדים שלנו הוא חלק מהורות טובה. לשים את האינטרסים שלנו לפני הילדים זה לא. אם אתה לא יכול להישאר רגוע במצבים קשים כמו זה, איך אתה יכול לצפות מילד עם מוח מתפתח ופחות כישורי ויסות רגשיים לעשות זאת? כמו כן, רגשות מדבקים. הכעס שלך ידלק את הכעס של ילדך.

אז, בראש ובראשונה, הישארו רגועים. הורים ממלאים תפקידים מכריעים בללמד את ילדיהם כיצד להתמודד עם אתגרים. קח נשימה איטית, עמוקה ומושכלת אם אתה מתקשה לשמור על רוגע. נקה את דעתך והתמקד בעזרה לילדך ללמוד קודם כל להתמודד עם הכעס שלו. תמיד אפשר לחזור וללמד אותם על כבוד כשהסערה חלפה וכולם רגועים.

2. לוודא שכולם בטוחים

במקרה של כעס קיצוני, ילדים שיצאו משליטה עלולים בסופו של דבר לפגוע באחרים או בעצמם. אם ילדכם מראה תוקפנות פיזית, ודא שהוא נמצא באזור בטוח ואחרים, במיוחד ילדים אחרים, נשמרים במרחק. אם ילדכם זורק חפצים או מכה אחרים, תצטרכו להשיג שליטה פיזית עליהם, למען ביטחונם וגם לאחרים.

כל שעליך לעשות הוא לחבק אותם חזק ולהגיד, "אני מצטער. אתה כנראה לא רוצה חיבוק עכשיו, אבל אני צריך לשמור עליך ועל אנשים אחרים בטוחים ולעזור לך להירגע. עכשיו בואו נעבוד על זה ביחד. קח נשימה איטית ועמוקה…"

3. לא להעניש

משמעת ילד זה ללמד. מיותר להעניש ילד כדי להשיג זאת, וזו גם לא דרך יעילה.

ענישה לא מלמדת את ילדכם כיצד לשלוט בכעס שלו, והוא יוצר קרע ביחסי הורה-ילד שלכם. זה רק יכול להחמיר את המצב.

ענישה פיזית כמו מכות מזיקה במיוחד להתפתחות הילד. מכה הוכחה לא רק כלא יעילה בשיפור התנהגותו של ילד, אלא היא גם קשורה ל-13 תוצאות שליליות, כולל תוקפנות, בעיות נפשיות, פגיעה ביכולת הקוגניטיבית והתמכרות לסמים.

יש הורים שמתעקשים שעונש נחוץ כדי ללמד ילדים על ההשלכות כאשר ילד מתריס וחסר כבוד. ישנם הרים של מחקרים המוכיחים שהוראה עובדת טוב יותר מאשר ענישה כאשר משמיעים ילדים. אם הורה יודע על כך אבל עדיין נחוש בשימוש בענישה, ייתכנו בעיות עמוקות יותר. האם הם באמת מענישים כדי ללמד או להחזיר על הכעס שהילד גרם?

4. הכירו בכעס של ילדכם

הכרה בכעס של ילדך פירושה הכרה בכך שלילדך יש רגשות, גם אם זה רגשות שאתה לא אוהב. זה גם לתת לילד שלך לקבל את הרגשות שלו.

מחקרים מראים כי אימות רגשות הוא אסטרטגיית התמודדות טובה יותר מאשר ניסיון לדכא אותם. למי שמשתמש בקבלה כמנגנון התמודדות יש סובלנות טובה יותר למצוקה רגשית. כדי להכיר בכעס של ילדך, אתה יכול פשוט לתאר את רגשותיו. "אתה מרגיש מאוד כועס. זה כאילו לא אכפת לי מהרגשות שלך".

כשמכירים, טעות נפוצה אחת היא לשפוט את זה או לנסות לשנות את זה לאחר מכן. לדוגמה, "אתה מרגיש כועס. זה כאילו לא אכפת לי מהרגשות שלך, אבל זה לא נכון כי…"

"אבל" זה נורא. אל תוסיף "אבל". רגשות אינם נכונים או לא נכונים. אם אתה מנסה לשנות אותם או להגן על עצמך, זה עדיין קשור בך ואתה לא מכבד את הרגשות שלהם. 

לעתים קרובות, ילדים כועסים לא בגלל שהם לא מקבלים את מה שהם רוצים, אלא בגלל שהם לא מרגישים ששומעים אותם. בכך שאתה אומר את מה שאתה חושב, אתה לא באמת מכיר ברגשות שלהם. אז פשוט תאר איך הם מרגישים ועזוב את זה.

5. שאל שאלות כדי להבין את מקור הכעס

גלה את הסיבה לבעיות כעס אצל ילדך. לפעמים, זה דבר קטן שלא הולך כמתוכנן. לפעמים, זה כעס עצור לטווח ארוך שנגרם על ידי מערכת יחסים מתוחה בין הורה לילד. שאל שאלות בוחן בשלווה כדי לקבוע את הסיבה.

"את כועסת כי רק רצית חטיף קטן לפני ארוחת הערב? גוועת ברעב, אבל לא נתתי לך, נכון"? או, "האם אתה כועס כי אני תמיד מתעלם ממה שאתה צריך?"

כשאתה שואל שאלות, אתה מלמד את ילדך לתת שם ולתאר את מה שהוא חווה. כך שילמד איך לספר לך במקום להשתמש בהתנהגות גסה ולא מכבדת או להעיר הערות זלזולות כדי להעביר את הנקודה שלהם. ילדים יכולים לשפר את הוויסות הרגשי שלהם על ידי לימוד מיומנויות תקשורת. הם גם ילמדו דרך מקובלת להביע את רגשותיהם ולהישמע.

ישנן סיבות אחרות לכך שילד כועס. ייתכן שהם משתמשים בכעס כדי להימנע מרגשות כואבים כמו תחושות של כישלון, הערכה עצמית נמוכה, בדידות או חרדה. אתה יכול לברר רק אם תשאל.

המשך לפשפש בעדינות כדי ללמוד מדוע הם כל כך מוטרדים.

6. הציעו עזרה

עזרו להם למצוא פתרון חלופי אם הכעס נובע מצורך לא מסופק.

אם הילד שלך כועס על כך שהוא לא יכול לאכול ממתקים לפני ארוחת הערב כשהם רעבים, הציעו ללעוס קרקרים בזמן שהם מחכים. עד כמה שאפשר, תנו לילדכם לבחור. כמובן, ודא שהאפשרויות הן אלה שתאפשר כאשר ילדך יבחר באחת מהן.

כעס שנובע ממערכת יחסים מתוחה בינך לבין ילדך עשוי להזדקק לעבודה נוספת. הציעו לדבר איתם יותר וללמוד להקשיב לצרכים שלהם במקום לדחות אותם על הסף. עבודה על תיקון ובניית מערכת יחסים בריאה בין הורה לילד. עזור לילד שלך לפתח התקשרות בטוחה על ידי היותו הורה מגיב.

ילדים מחוברים בצורה מאובטחת טובים יותר בוויסות רגשות שליליים ובדרך כלל יש תוצאות טובות יותר בחיים.

7. למד מיומנויות ויסות רגשי

הציעו לעזור לילדכם על ידי ללמד אותו כיצד לווסת את רגשותיו. 

לחוות כעס זה כואב, אבל כאשר אדם חווה רגשות עזים, קשה להרפות. למד את ילדך כיצד להתמודד לפני שזה יקרה שוב. נשימה עמוקה ואיטית או ספירה לאחור מ-10 היא הקלה והיעיל ביותר. לדבר על איך הם מרגישים במקום להתפוצץ בהתפרצויות היא עוד דרך אפשרית להתמודד עם הכעס שלהם.

עזרה לילד ללמוד ויסות עצמי ימנע מהם להפוך לבני נוער כועסים בהמשך הדרך.

8. למד כיצד להביע התנגדויות בכבוד

כשכל האבק שקע וכולם רגועים, אפשר לעבוד על ללמד אותם את ההתנהגות הנכונה.

איננו יכולים רק לומר לילדים איזו התנהגות אנו מוצאים שאינה מקובלת. עלינו ללמד אותם גם דרכים מתאימות להביע את התנגדותם.

מצאו כמה דרכים בהן יוכלו להשתמש בפעם הבאה שהם יתקלו בבעיות כאלה. "תן לי לתת לך דוגמה למה שחלק מהילדים היו עושים במצב הזה…" 

התאמן! פשוט לומר, 'בפעם הבאה תעשה את זה, לא זה' לא מספיק. בקשו מהם להתאמן על ידי אמירתו בקול כדי לעזור להם להגדיר זאת לזיכרון.

9. תפוס אותם להיות טובים

אחת הדרכים הטובות ביותר להניע התנהגות מכבדת ולהפחית בעיות התנהגות היא להלל התנהגות טובה.

תגמל מאמצים חיוביים באמצעות חיזוק חיובי . חיזוק חיובי, כאשר נעשה נכון, הוא כלי משמעתי חזק מאוד שיכול לעזור לעצור התנהגות רעה אצל ילדים.

היו קשובים ותמצאו הזדמנויות רבות במהלך היום להעניק לילדכם תשומת לב חיובית. שבחו אותם כשזה קורה, "תודה שחיכיתם לארוחת ערב בסבלנות. אחרי אימון כדורגל, אתה בטח רעב", או "אני מעריך שאתה כל כך מנומס כשאתה מבקש ממני להכין לך סנדוויץ'".

בנוסף, הזכירו להם להשתמש בטכניקות ההתמודדות שהם למדו כאשר אתם רואים סימנים של חוסר כבוד או כעס.

10. היו סבלניים

היו סבלניים עם ילדכם. כמו כל מיומנות חדשה, לשלוט במזגו לוקח זמן ותרגול.

משמעת טובה כרוכה בשימוש בהיגיון ויצירת סביבה של רוגע וכבוד. משמעת רעה משתמשת בעונשים קשים, בלעג ובהתקפות מילוליות על הילד.

כדי לגדל אדם מכבד ומצפוני, הם צריכים לפתח לא רק כבוד לזולת אלא גם כבוד לעצמו. זה עשוי לקחת שנים של תרגול סבלני, אבל כשאנחנו באמת מראים אכפתיות, אדיבות וכבוד, הם ילמדו בסופו של דבר איך להתייחס לאחרים נכון.

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן