מהם היתרונות הבריאותיים של תזונה טבעונית?

אוכל טבעוני

תוכן עניינים

אמנם ישנן מגוון סיבות לאימוץ תזונה טבעונית, אך סיבות בריאותיות מושכות הרבה התמקדות מדעית. טבעונים נוטים להיות רזים יותר, בעלי כולסטרול נמוך יותר ולחץ דם נמוך יותר. ישנן עדויות לכך שיש יתרונות בריאותיים נוספים שיכולים להוביל לתוחלת חיים ארוכה יותר.

יתרונות מטבוליזם

טבעונים נהנים מצריכה מוגברת של ירקות. אך הם עלולים להחמיץ רכיבים תזונתיים חיוניים עקב הימנעות מבשר ומוצרי חלב. תזונה טבעונית היא בדרך כלל עשירה בסיבים, מגנזיום, חומצה פולית, פיטוכימיקלים וויטמינים C ו-E. מצד שני, הן נוטות להיות נמוכות יותר בקלוריות, שומן רווי, כולסטרול, חומצות שומן אומגה 3, סידן, אבץ וויטמינים. B-12 ו-D.

מחקרים בטווח הקצר והבינוני מצאו שתזונה טבעונית יכולה לשפר את חילוף החומרים האנרגטי אצל אנשים בריאים, שמנים וסוכרתיים מסוג 2. יש הסבורים שזה נובע משינויים חיוביים במיקרוביום המעי שנוצרים עקב התזונה הטבעונית. אך כרגע אין מספיק מחקר כדי לאמת זאת. יש גם כמה עדויות לכך שטבעונים צורכים יותר חומרים מזינים ופיטוכימיקלים מגנים.

יתרונות קרדיווסקולריים

דיאטות עשירות בפירות וירקות, אגוזים, שמנים צמחיים ודגנים מלאים קשורות לעיתים קרובות לשיעור נמוך יותר של התפתחות מחלות לב וכלי דם. סוגים אלה של דיאטות כוללים באופן מסורתי דיאטות ים תיכוניות ואסיאתיות. אך לאחרונה נראה שלתזונה הטבעונית יש השפעות דומות.

ניתן להשיג את הסיכון הנמוך יותר למחלות לב וכלי דם באמצעות תזונה צמחונית. שבה כלולים גם מוצרי חלב. נראה כי הדבר נובע בעיקר מהצריכה המוגברת של פירות וירקות. אלו מכילים רכיבי תזונה יקרי ערך. כולל סיבים וויטמינים נוגדי חמצון, ונקשרו באופן עצמאי לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם.

בעוד שתזונה טבעונית נתפסת לעתים קרובות כבעלת תכולת שומן נמוכה יותר והטבעונים בדרך כלל רזים יותר, היתרונות האמיתיים של צריכת שומן הקשורים לטבעונות בנושא מחלות לב וכלי דם שנוי במחלוקת. באופן כללי, שמנים צמחיים נתפסים כמועילים יותר משומן מן החי. זאת בשל תכולת השומנים החד בלתי רוויים, ויטמין E וחומצה α-לינולנית.

השפעות טבעונות על שכיחות סרטן

עדויות רבות מצביעות על כך שלטבעונים וצמחונים יש סיכון נמוך יותר לסוגי סרטן שונים. הן עקב צריכת חומרים מזינים והן עקב השפעות משניות. למשל, השמנת יתר היא גורם משמעותי בסיכון לסרטן. בשל ה-BMI הנמוך יותר של טבעונים, הם גם נהנים מסיכון נמוך יותר לסרטן.

פירות וירקות תוארו כמורידים את הסיכון לסרטן הריאות, הפה, הוושט והקיבה. והם נוטים להאכל בכמויות גבוהות יותר אצל טבעונים. לפיטוכימיקלים, הנמצאים בשפע בירקות ומופיעים בנפח גבוה יותר בתזונה טבעונית, יש איכויות נוגדות חמצון ותאים המשבשים את התקדמות הסרטן.

בעוד שתזונה טבעונית כוללת רכיבים תזונתיים הידועים כמפחיתים את הסיכון לסרטן, יכולות להיות גם השפעות שליליות של תזונה טבעונית על הסיכון לסרטן. לדוגמה, ויטמין D נמוך קשור לסיכון מוגבר לסרטן. הוא נמוך בדרך כלל בתזונה טבעונית. זה עשוי להסביר מדוע אין הבדלים בולטים יותר בהתפתחות סרטן בין טבעונים ללא טבעונים. לטבעונים עלולים להיות סיכונים מוגברים עקב חוסרים. אך ירידה בסיכונים עקב צריכה מוגברת של נוגדי חמצון או משקל גוף נמוך יותר.

יתרונות קוגניטיביים

אחד התחומים הפחות נחקרים בנושא: האם תזונה טבעונית יכולה להשפיע על אדם מבחינת נוירוביולוגיה ותפקוד קוגניטיבי. מחקרים שהתמקדו בכך מצאו שיפורים קלים או מתונים, כאשר חולים הסובלים ממיגרנה, טרשת נפוצה, פיברומיאלגיה ודלקת מפרקים שגרונית צרכו תזונה טבעונית. מחקרים אלה מבלבלים, יש אי התחשבות בתכולת הגלוטן של התזונה הצמחית. והם נעשו על ידי גודל מדגם קטן.

מחקרים העוסקים ברכיבי תזונה ספציפיים מראים כמה סימנים לכך שתזונה טבעונית יכולה להועיל לקוגניציה ולבריאות הנפש. צריכה של פיטוכימיקלים, שנראה כי היא גבוהה יותר אצל טבעונים, קשורה להשפעות מועילות על בריאות הנפש. לעומת זאת, צריכה נמוכה יותר של ויטמין B-12, הנפוץ אצל טבעונים, קשורה להשפעות מזיקות על המערכת הנוירולוגית והבריאות הקוגניטיבית. כמו שבץ מוחי, מחלת פרקינסון ומחלת אלצהיימר.  

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן