ישנן מחלות רבות שיכולות לפגוע תוכים , פרגיות וכדומה ואתה בתור בעלי ציפורים צריכים לדעת עליהם. כי אפשר להגן על תוכים ממחלות אפשריות רק עם ידע הרקע הרלוונטי. במאמר זה תגלו את מחלות התוכים החשובות ביותר.
מחלות נפוצות אצל תוכים שכדאי להכיר:
1. אספרגילוזיס: אחת ממחלות התוכים הידועות ביותר
אספרגילוזיס היא כנראה אחת ממחלות התוכים הידועות ביותר. אם התוכי שלך שואף את נבגי הפטרייה של פטריית ה- Aspergillus fumigatus שנמצאת בסביבה דרך האוויר, הם נכנסים לדרכי הנשימה שלו שם הם יוצרים גידול פטרייתי מסוכן.
כיצד לזהות ולטפל באספרגילוזיס
תוכים שנפגעו בדרך כלל סובלים מבעיות נשימה (למשל נשימה עגונית) ולפעמים מתסמינים נוירולוגיים (כגון עוויתות, רעידות).
לאחר שהווטרינר איבחן אספרגילוזיס, למשל, בבדיקת רנטגן, הוא מטפל בתוכי שלך בתרופות אנטי פטרייתיות (אנטימיקוטיות). יעילות הטיפול תלויה בהיקף הנגיעות הפטרייתית.
2. Psittacosis: מחלה זיהומית הניתנת לדיווח
Pittacosis היא גם אחת ממחלות התוכים החשובות ביותר. זוהי מחלה זיהומית חיידקית הניתנת לדיווח והיא מופעלת על ידי Chlamydia psittaci.
כלמידיה חודרת לגוף של מיני עופות שונים דרך מסלולים שונים ומובילה לתסמינים דמויי שפעת כאשר המחלה מתפרצת.
עם זאת, המחלה יכולה להשפיע גם על בעלי חיים אחרים וגם על בני אדם, כאשר היא מכונה אורניתוזיס.
כיצד מזהים ומטפלים בפסיטקוזיס?
במקרה של חשד, וטרינרים שולחים דגימות ספוגיות למעבדה שמטפחת את החיידקים או מזהה אותם בביולוגיה מולקולרית. אם המעבדה תאשר את החשד, הווטרינר שלך יטפל בתוכי שלך באנטיביוטיקה. עליך גם לעקוב אחר אסטרטגיות ההפחתה שהוצעו על ידי הווטרינר שלך.
3. מחלת פאצ'קו: מחלת תוכים שלא התגלתה לעיתים קרובות
נגיפי הרפס גורמים למחלת פאצ'קו אצל תוכים. אם הציפור שלך תידבק בנגיף הסיבתי דרך האוויר או מקורה, היא תדביק איברים רבים דרך הדם. עם זאת, רוב התוכים או התוכים חולים רק כאשר הם סובלים מלחץ, אך הם מתים תוך מספר ימים לאחר שהם אכן מראים תסמינים.
כיצד מזהים ומטפלים במחלת פאצ'קו?
לפני שהציפורים מתות, מצבן הכללי ירוד והן מציגות תסמינים במערכת העיכול. כתוצאה מכך, לווטרינרים יש רק פרק זמן קצר לזהות את הנגיף באמצעות דגימת ספוגית, וזו הסיבה שפתולוג בדרך כלל מבצע את האבחנה הראשונה.
4. Psittacine מקור ונוצות מחלת (PBFD)
תוכים ותוכים נדבקים ב-PBFD קטלני – הידוע גם כתסמונת אובדן נוצות – באמצעות זיהום טיפה עם סירקובירוסים, אשר מתיישבים בזקיקי הנוצות, העור, הוושט והזפק. בהתאם לגיל הציפור הנגועה, היא חולה באופן אקוטי (התפרצות מהירה במיוחד), חריפה או כרונית.
האם אתה יכול לטפל ב-PBFD?
PBFD מוביל בדרך כלל לשינויים בנוצות ובעצמות של הציפור האקזוטית שלך. אם הוטרינר זיהה סירקובירוסים באמצעות בדיקת PCR, הוא יכול לרשום לך רק תרופות תומכות לתוכי כגון משככי כאבים או ויטמינים. למרבה הצער, עדיין אין תרופה למחלת התוכי המסוכנת הזו.
5. הרחבת קיבה נוירופתית (PDD): מחלה נוירולוגית קטלנית
חוקרים עדיין לא הצליחו להבהיר את הסיבה המדויקת להרחבת קיבה נוירופתית (מחלת הרחבת פרובנטרקולרית, PDD) בציפורים. עם זאת, הם חושדים שנגיפי בורנה גורמים למחלה נוירולוגית קטלנית זו.
גם תוכים, תוכיים ומיני ציפורים אחרים יכולים להידבק במגע עם צואה מזוהמת או אבק נוצות. בגוף, נגיפי הבורנה העופות שמעדיפים להדביק ציפורים גורמים לדלקת של רקמת העצבים.
איך מזהים את מחלת התוכי הזו?
ציפורים נגועות מאבדות משקל בהדרגה. הם מתים בצורה חריפה כאשר הבטן הבלוטית שלהם נקרעת. שני המאפיינים האופייניים ל-PDD הם אפוא הרחבת קיבה ודילול דופן הקיבה. מכיוון שכרגע אין תרופה זמינה לווטרינרים, הטיפול מבוסס אך ורק על אמצעים תומכים.
6. וירוס פוליאמה: נגיפים מושפעים בעיקר
נגיפי פוליאומה משפיעים בעיקר על דגיגונים, כך שהם לא מחלת תוכים למהדרין. עם זאת, וטרינרים דיווחו גם על מקרים בכמה מיני תוכים (למשל מקאו או תוכי אקלקטוס). הם נדבקים במגע עם צואה מזוהמת או אבק נוצות. לאחר מכן הנגיפים נודדים דרך הדם אל מערכת העצבים, העור והאיברים הפנימיים (למשל כבד).
כיצד מזהים ומטפלים בנגיפים של פוליאומה?
המהלך והתסמינים הקליניים של זיהום בנגיף פוליאומה תלויים במידה רבה בגיל התוכי הנגוע. אם יש לווטרינר חשד, הוא יכול לזהות באופן ישיר או עקיף את הנגיף באמצעות מספר דגימות. נכון לעכשיו אין תרופה ידועה לנגיף פוליאמה, ולכן וטרינרים יכולים להקל על התסמינים בלבד.