ראייה בריאה חשובה להבטחת איכות החיים. שני איומים נפוצים לעיניים מזדקנות הם קטרקט וניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) אשר ניתן למנוע במידה מסוימת על ידי תזונה נכונה.
כמה רכיבים תזונתיים חשובים נמצאים במזונות נפוצים, והכללתם בתזונה היומית תעזור לשמר ראייה טובה לאורך החיים. נוגדי חמצון מגנים על רקמות מפני ההשפעות הרעילות של רדיקלים חופשיים אשר מובילים לפירוק של ממברנות תאים וחומצות גרעין. רדיקלים חופשיים נוצרים כאשר רקמות נחשפות לקרינה אולטרה סגולה כמו מאור שמש ישיר, בעשן סיגריות ומזהמי אוויר אחרים. הרשתית חשופה לאור רב. ולכן מהווה נקודת מוצא מעולה לנזק של רדיקלים חופשיים. מה שהופך את זה ליותר חשוב לספק נוגדי חמצון המפחיתים את הרמה הגבוהה של עקה חמצונית.
רכיבי תזונה ספציפיים
לוטאין וזאקסנטין
נמצאים בתרד ובקייל, כמו גם בירקות עלים ירוקים אחרים. גם בביצים, נוגדי החמצון החזקים הללו, שנמצאים בדרך כלל יחד במזון, ידועים כמפחיתים את הסיכון ל-AMD וגם לקטרקט. הם חודרים לרשתית ולעדשה ומונעים שינויים ניווניים. הם סופגים תדרי אור כגון תדרים כחולים ואולטרה סגולים, המעודדים היווצרות רדיקלים חופשיים, בעיקר באזור המקולרי הפגיע. מקורות אחרים כוללים קיווי, ענבים, ירוקי קולארד וברוקולי.
ויטמין C או חומצה אסקורבית
מצויים בפירות וירקות, ועשויים להפחית את הסיכון לקטרקט. AMD עשוי להיות מואט גם אם ויטמין C וגורמים תזונתיים אחרים נלקחים בשילוב. ויטמין C נמצא באשכוליות, תותים, נבטי בריסל, פפאיה בשלה, תפוזים ופלפלים ירוקים.
ויטמין E או אלפא-טוקופרול
הוא נוגד חמצון רב עוצמה נוסף שנמצא באגוזים, בטטה ודגנים מועשרים. הוא נמצא גם בזרעי חמניות, שמן נבט חיטה ושמנים צמחיים.
חומצות שומן חיוניות
שומנים אלו אינם מסונתזים בגוף האדם, אך נדרשים לבריאות ולתפקוד תקין של מערכת העצבים, לחילוף חומרים אנרגטי ולחסינות. בין אלה, חומצות שומן מסוג אומגה 3 כמו DHA (חומצה דוקוסהקסאנואית) חיוניות לתפקוד הרשתית ולפיתוח הראייה, כשהן מרוכזות בחלקים החיצוניים של תאי הפוטו-קולטן. אלו הם חומרים אנטי דלקתיים, המסייעים במניעת AMD. חומצות שומן אלו נמצאות בסלמון, הרינג וסרדינים, כמו גם בטונה, הליבוט ובפלנדר. מומלץ שתי מנות או יותר בשבוע.
אבץ
מינרל זה הוא קו-פקטור בהובלת ויטמין A מאתר האחסון שלו בכבד אל הרשתית. שם הוא הופך למלנין. פיגמנט שחור זה חיוני בהגנה על רקמות הרשתית מפני נזקי צילום. ריכוזים גבוהים של אבץ נמצאים ברשתית וברקמת כלי הדם הכורואידים מתחת לרשתית. אבץ נמצא בבשרים לבנים מבשר הודו, צדפות ובשר סרטנים. כמו גם ביצים, בוטנים, דגנים מלאים ובשר אדום.
בטא קרוטן
שנמצא בכל הירקות והפירות שהם צהובים או כתומים הוא חלק מהפיגמנטים החזותיים החיוניים. ומחסור בו גורם לעיוורון לילה. דלעות, פלפלים אדומים, קייל, גזר, בטטה ודלעת חורף הם כולם מקורות עיקריים.
תוספי תזונה למזון – האם יש להם תפקיד?
ניתן למנוע או להאט AMD באמצעות תוספי מזון המיוצרים בתקני AREDS. AREDS מייצג את מחקרי מחלות עיניים הקשורים לגיל אשר בדקו את הנוסחה של תערובת זו של נוגדי חמצון באופן קליני. הגרסה הנוכחית של AREDS 2 מכילה יותר לוטאין וזאקסנטין מבעבר, המכסה כל מחסור בתזונה. בניגוד לתוספי מזון רבים אחרים, אין בו בטא קרוטן. ולכן, הוא בטוח למעשנים או לאלו שזה עתה הפסיקו. בתת-קבוצה זו, חומר תזונתי זה עלול לגרום לסיכון גבוה יותר לסרטן ריאות. אם כי רק במינונים גבוהים מאוד.
אף על פי ששום מחקר לא מציע בדיוק כמה מכל אחד מהרכיבים התזונתיים הללו נחוץ כדי לשמור על הראייה במצב תקין, נראה שהכלל הישן והטוב של חמש מנות או יותר של פירות וירקות צבעוניים בכל יום, עם דגים לפחות פעמיים בשבוע, מועיל ביותר במניעת בעיות עיניים עם הגיל.