כל אינטראקציה שיש לך עם הילדים היא סוג של תקשורת. זה לא קשור רק למילים שאתה אומר: טון הקול שלך, המבט בעיניים והחיבוקים והנשיקות שאתה נותן – כולם מעבירים מסרים לילד שלך. האופן שבו אתם מתקשרים עם ילדכם לא רק מלמד אותם כיצד לתקשר עם אחרים, הוא מעצב את ההתפתחות הרגשית שלהם וכיצד הם בונים מערכות יחסים בהמשך החיים.
מהם סוגי התקשורת?
התקשורת יכולה ללבוש שתי צורות: מילולית ולא מילולית.
תקשורת מילולית היא הדרך בה אנו מתקשרים עם מילים וכוללת:
- גובה הצליל וגוון הקול
- המילים שאתה אומר
- ניב, או שימוש במילים שילדך יכול להבין בצורה הטובה ביותר.
תקשורת לא מילולית היא תקשורת מכוונת ולא מכוונת באמצעות שפת גוף. זה כולל דברים כמו:
- הבעות פנים
- קשר עין
- מרחב אישי
- מחוות יד
- מגע פיזי כמו חיבוק
9 עצות לתרגול כישורי התקשורת המילוליים והבלתי מילוליים שלך עם הילדים
1. הקשבה פעילה
הקשבה פעילה עוזרת לילדים להרגיש שמעו ומבינים אותם. על ידי שימוש במחוות כמו עידוד חיוכים והנהונים מאשרים, אתה יכול להראות שאתה עסוק במה שילדך אומר ובאמת אכפת לך. ירידה לאותה גובה העיניים של ילדך בזמן שהוא מדבר איתך יכולה לעזור לו להרגיש בטוח יותר ומחובר אליך יותר.
הראה שאתה מקשיב בקשב רב למה שיש להם לומר על ידי שאלת אותם שאלות כמו "מה?" "למה?" ואיך?". זה גם עוזר לילדך לשפר את מיומנויות התקשורת שלו על ידי ללמד אותם כיצד לספר סיפור ואילו פרטים לכלול.
2. הקשבה רפלקטיבית
דרך מצוינת להראות לילדך שאתה שם לב ואכפת לך ממה שיש לו לומר היא להתנהג כמו מראה. חזור על מה שהם אומרים לך באמצעות מילים שונות. לדוגמה, אם ילדך אומר, "אני לא משחק עם שגב יותר", תוכל להגיב: "אתה לא משחק עם החבר שלך?". זה משאיר מקום לילדכם להביע את רגשותיו ללא שיפוט. אתה עשוי להיות מופתע כמה יש להם לומר!
3. דיבור ברור
השתמש בשפה מובנת לילדך ומתאימה לגילו. היה ברור, ספציפי ואל תשתמש במילות גנאי. שימוש בשפה חביבה עוזר להוות דוגמה חיובית לילדיכם. זכור, השיחה צריכה לגרום לקטן שלך להרגיש מכובד ואהוב.
4. הימנעות משוחד
מתן תגמולים כגון ממתקים עבור התנהגויות בסיסיות עשוי להרגיש כאילו הם נותנים לך שליטה לטווח קצר, אך הם אינם מאפשרים לך לפתח גבולות ברורים ועלולים להוביל לחוסר אמון בינך לבין ילדך. נסו להגדיר ציפיות ברורות ומציאותיות לגבי מה שהייתם רוצים שילדכם יעשה. שבח התנהגות טובה כשאתה רואה אותה, והשתמש בהשלכות רגועות כדי לעודד התנהגות טובה יותר בעת הצורך.
5. הסבר רגשות
כדי לעזור לילדכם לפתח אינטליגנציה רגשית, חשוב להם ללמוד כיצד לתת שם לרגשותיו. כאשר ילדכם מביע את רגשותיו באופן מילולי, הקשיבו למה שיש לו לומר באמפתיה וללא שיפוטיות. תחשבו איך החיים נראים דרך העיניים שלהם. אם הילד הקטן שלך מביע את רגשותיו בצורה לא מילולית – למשל באמצעות התקף זעם או צחוק ונהנה לעשות פעילות שהוא נהנה ממנו – עזור לו לבטא את התחושה שלו כגון שמח, עצוב, נינוח, פגוע, מפחד , רעב, גאה, ישנוני, כועס, חסר אונים, עצבני, נבוך או שמח.
6. שימוש בהצהרות 'מבחינים'
כאשר אתה משבח את ילדך על פעולות ספציפיות, זה עוזר לו להרגיש טוב עם עצמו ומאפשר לו לדעת אילו התנהגויות אתה אוהב. במקום להגיד "עבודה טובה!" נסה להיות יותר ספציפי עם 'הצהרה לשים לב': "שמתי לב ששמת את כל הצעצועים שלך לאחר זמן המשחק. עבודה נחמדה!"
7. נהנים ביחד
ככל שהילדים שלך גדלים, הורות יכולה להיראות כמו משימה רצינית יותר. לכן חשוב על אחת כמה וכמה ליהנות ביחד וליהנות משיחה קלילה – זו דרך מצוינת לחזק את הזוגיות שלכם! מצאו דרכים להתייחס לילדכם על ידי אמירת משהו חיובי על משהו שאכפת לו ממנו, שימת לב לתחומי העניין שלו והתבדחו יחד. זכרו, תצחקו עם ילדכם אך לעולם אל על ילדכם.
8. התמקדות בהתנהגות
אם אתה כועס על ילדך בגלל משהו, וודא שהביקורת וההערות שלך מופנות כלפי התנהגותו ולא כלפיהם כאדם. לדוגמה, במקום "אני לא אוהב שאתה מבולגן", נסה "אני לא אוהב את זה כשאתה משאיר את הבגדים שלך על כל הרצפה."
9. מובילים בדוגמה
שקול איזו דוגמה אתה נותן. הורים הם היכרות עם הילדים לעולם. מה שילדך רואה אותך עושה חשוב לא פחות ממה שהוא שומע אותך אומר.
הבטח רק לילדך הבטחה שאתה בטוח שתוכל לקיים. זה עוזר לבנות ולשמר אמון בינך לבין ילדיך.
זכור, מנהיגות בטוב לב ואהבה היא תמיד הדרך ללכת בה בעת יצירת קשר ותקשורת עם הילדים שלך!